En toen, was het stil aan de overkant.... - Reisverslag uit Torrox, Spanje van Erna Nieboer & Rolf Weeshoff - WaarBenJij.nu En toen, was het stil aan de overkant.... - Reisverslag uit Torrox, Spanje van Erna Nieboer & Rolf Weeshoff - WaarBenJij.nu

En toen, was het stil aan de overkant....

Blijf op de hoogte en volg Erna Nieboer & Rolf Weeshoff

09 September 2012 | Spanje, Torrox

Na ons laatste nieuws van 19 augustus jl. hebben we weer het één en ander te melden.
Zoals bekend, is onze advocaat druk aan het werk om alle zaken betreffende huis en grond in Algarrobo te checken. Wat is het toch plezierig, wanneer je een top advocaat hebt wat zich verderop in mijn verhaal zal duiden.

Het zwembad is inderdaad niet geregistreerd, de grond is inderdaad van een andere omvang dan werd gezegd in de advertentie van de makelaar én er was nog iets.
Er is namelijk naast het woonhuis nog een losstaand gastenverblijf. Dat heb ik in één van onze gesprekken met de makelaar even aangekaart. Hij was verrast, had begrepen dat het een “storage” was en ook als zodanig geregistreerd stond. Hij wilde echter sowieso “the property” bekijken, dus hij zou dit meenemen.

In een volgend overleg met ons kwam hij met de berichtgeving, dat de verkopers ondertussen ook een advocaat in de arm hadden genomen: dezelfde die ze in 2003 bij de aankoop van hun huis ook hadden. Deze advocaat had nu verteld dat de verkopers alleen het zwembad wilden legaliseren, de “storage” moest maar zo geregistreerd blijven staan. Wijzigen was een hoop gedoe en zou bovendien voor ons extra belasting betalen betekenen: een gastenverblijf is namelijk duurder dan een storage.
Verder moet er nog een document ge-update worden waarin “the property” wordt beschreven. Dat document stamt uit 1994 en was nooit aangepast.
Tot slot moet er via “Town hall” ook nog geverifieerd worden of er geen achterstallige betalingen zijn, sancties en/of disciplinaire stedenbouwkundige zaken lopen. Dit moet worden vastgelegd in een officieel document.
De advocaat van de verkopers had verder nog gemeld, dat de overdracht pas begin november kon plaatsvinden. Dat was voor ons (ook voor onze advocaat trouwens) onacceptabel.
Hij zou teruggaan en melden dat beide registraties geregeld moesten worden op hún kosten. én dat de overdracht eind september moet plaats vinden. Zo niet, dan zouden we afzien van de aankoop.

En toen, was het stil aan de overkant…..
Tot we deze week bericht kregen van onze advocaat. Hij vertelde, dat hij goed nieuws had en dat hij ons wilde spreken. Dus wij naar Nerja, waar hij gevestigd is.
Hij vertelde, dat de verkopers erg geïrriteerd waren, omdat hun advocaat uitspraken had gedaan, die niet met hen gecommuniceerd waren. Dat was gebeurd, omdat hun advocaat bij aankoop van het huis in 2003 hen niet op de hoogte had gesteld van de problemen rond de registraties. Zij verkeerden dus in de waan, dat alles op orde was. Hun advocaat had hen dus in feite geflest en dat kwam nu uit. Om e.e.a. te verdoezelen voor de verkopers had hij dus een eigen strategie gekozen d.w.z. geen overleg met zijn cliënten in de hoop dat hij zijn slechte werk van indertijd kon verbloemen. Bovendien hebben de verkopers daardoor nu
een enorme kostenpost, die in de duizenden euries loopt. De irritaties kunnen we ons dus wel voorstellen.
Ondertussen was er goed rechtstreeks overleg geweest tussen de verkopers en onze advocaat. Uiteindelijk zijn zij bereid de beide registraties op hun kosten te regelen. De kosten voor het gemeentelijke document zijn ook voor hun rekening.
De omvang van de grond was, aldus onze advocaat, iets wat uitgezocht moet worden via het Catastro. We moeten ons daar vooral geen zorgen over maken; in Spanje is het nl. heel normaal dat er afwijkingen zijn tussen gemeentelijke registratie en de registratie van het Catastro op dit gebied. Verkoopprijzen gaan daarom in Spanje i.p. ook niet per m2. Je koopt wat je ziet, zeg maar. Wil je het precies weten, dan moet je het laten opmeten en dat kost weer veel tijd én een paar lieve duiten natuurlijk. Wat wij kopen is omheind, dus je kunt er niet veel meer of minder van maken.

En…..volgende week kunnen we dan het Contrato Privado tekenen, waarmee wij en de verkopers zich onder strikte voorwaarden verplichten tot koop/verkoop. De definitieve overdacht vindt dan in principe eind september plaats, afhankelijk van de snelheid de gemeente.

Al met al liepen we dik tevreden het advocatenkantoor uit. En wat zijn we blij met ónze advocaat!!!

En wat we verder zoal gedaan? Een paar leuke activiteiten.
Zo zijn we zijn op bezoek geweest bij Siegfried en Gisela voor een “Schluck im Garten”. Dit echtpaar kennen we nog van de tijd dat we op de camping stonden met onze camper. Zij zijn bevriend met Theo en Inge, die schuin tegenover ons stonden. S&G wonen ook in een appartement in Torrox Park, vlakbij Los Amigos. Ze hadden heerlijke tapas gemaakt en we hebben een hele gezellige avond gehad met ons viertjes.

Ook zijn we bij het eindfeest van Tabla Rock Bar geweest op 6 september. Tracey houdt het voor gezien na allerlei klachten van en problemen met buurtgenoten. Ze wil bovendien zelf weer muziek gaan maken. De hele zaterdag waren er muzikanten die life speelden. In de avond zijn wij langs geweest. Bands als Gu!r! en FreeFall speelden de sterren uit de hemel. Tracey speelde zelf ook mee aan het eind. En wonderbaarlijk maar waar: was het meestal erg rustig qua bezoekersaantallen, nu was het bomvol. Jammer, dat de TBR nu dicht is. We wensen Tracey veel succes met haar toekomstige activiteiten.

En natuurlijk hebben we vanavond een diner voor twee. Want mijn liefste lief is jarig en dat moet gevierd worden mede door de respectabele leeftijd die hij bereikt heeft: “een hoogtepunt in de rij van tien” om met de woorden van Rinie te spreken.

En wat gaat de toekomst verder brengen?
- Verkiezingen in NL. We volgen het, blijven betrokken.
- Mijn huidige mobiele telefoonnummer wordt m.i.v. de 15e september opgeheven. Mijn nieuwe nummer krijgen jullie via de mail.
- Olmo komt de 20e september weer voor een lang weekend op bezoek!
- In de herfstvakantie komen Bert&Marion weer langs, hopelijk in ons nieuwe huis!

Groet van
Erna

• 09 September 2012 - 18:25

Marga:

Dag Rolf en Erna,

De onderhandelingen pakken dankzij jullie advocaat gelukkig goed uit. Hopelijk gaat het nu voorspoedig. Goede voorbereiding is toch wel heel belangrijk. Het lijken wel Griekse toestanden in Zuid Spanje!

De komende week wordt het hier spannend, alle zwevende kiezer moeten een knoop doorhakken en daarna begint de harde werkelijkheid van bezuinigen weer. Nu horen wij natuurlijk nog allemaal mooie verhalen, maar straks....

Rolf, namens de hele familie natuurlijk van harte gefeliciteerd met deze prachtige leeftijd en veel plezier met het vervolg.
    Wij komen jullie ook spoedig opzoeken daar in het warme zuiden.
    lieve groet,
    Marga en mannen

• 09 September 2012 - 20:05

Kees Kruijer:

Rolf, van harte gefeliciteerd!

En wat een enerverend verslag over jullie onderhandelingen.
    Hopelijk komt het inderdaad eind deze maand allemaal goed.

De verkiezingen zijn voor mij geen probleem, ik ben al meer dan 25 jaar lid van de PvdA.

Hartelijke groeten uit het hoge noorden.

Kees

• 10 September 2012 - 08:54

Antoinette:

Wat fijn dat er nu schot in jullie plannen komt! Ik voel de energie stromen.
    En wat een bizar verhaal van de advocaat van de verkopers. Gelukkig hebben jullie wijsheid en geluk, dat heb je wel nodig zo te lezen.
    Willen jullie, met het doorgeven van Erna's nieuwe nummer nog even alle nummers op een rijtje zetten? ik ben een beetje kwijt welke nu wel en welke niet goed zijn. En sms dan nu maar naar alle nummers.
    Een dikke knuffel voor jullie beiden, Antoinette

• 10 September 2012 - 10:32

Iris :

Jeetje wat een verhalen weer! Ben altijd weer blij als er een nieuwe update op jullie pagina staat, erg leuk om zo op de hoogte te blijven. Succes daar en hopelijk tot snel in jullie nieuwe paleis ;) Liefs Iris

• 10 September 2012 - 11:23

Rinie:

Lieve Erna en Rolf,
    Op een groeiend jaartje wijsheid, alle goede ontwikkelingen en de lovende woorden over de juridische steun zal ik een "advocaatje" nemen!
    Geweldige voortgang!!
    Big hug Rinie

• 10 September 2012 - 11:39

Sylvia En Frans:

Hoi Erna en Rolf,

het blijft spannend; wat een gedoe met die advocaten. Wij hopen dat het nu allemaal goed komt en dat jullie toch niet weer door de Spaanse burocratie of te slimme advocaten worden genekt.

We cross our fingers voor jullie.

Groet vanuit een nog steeds zonnig (maar wel erg warm) Eys,

Sylvia en Frans

• 10 September 2012 - 12:32

Pauline En Jan:

Hallo Erna en Rolf,

Alle inspanningen lijken nu toch bijna beloond te worden. Het klinkt daadwerkelijk als een drrom die waarheid wordt. Jan zei gelijk wanneer gaan we kijken? We zijn super nieuwsgierig en het ziet er vast mooier uit dan wij ons kunnen voorstellen. Wat een mooi vooruitzicht voor je verjaardag Rolf en natuurlijk van harte.
    Met spanning kijken we uit naar jullie volgende bericht!.
    Liefs Pauline en Jan

• 10 September 2012 - 17:52

Winnifred:

Oh wat spannend allemaal. Maar bijna is het zover!Gaan jullie ook foto's plaatsen van jullie "bezit?" Dan kan ik mij een beeld vormen.

We gaan het allemaal horen!
    Winnifred

• 10 September 2012 - 21:43

Olga:

Hoi,

Rolf nog gefeliciteerd. Mooooie leeftijd.
    Wat goed dat het gaat lukken, ben wel heel erg benieuwd naar jullie stekkie.Het klinkt wel heel erg mooi.
    We proberen volgend jaar te komen. Ik hoorde dat we met de meivakantie twee weken hebben (alleen het VO) dus we hebben maar een reisje geboekt naar Namibie. Maar misschien met de pinksterdagen of anders aan het eind van de zomervakantie moet het lukken.
    Ik wens jullie veel succes.
    Olga

• 11 September 2012 - 01:14

Walter:

Hallo Erna en Rolf,

Nou, dan gaat het er hoogstwaarschijnlijk dus toch nog van komen!! Geweldig. Rolf nog gefeliciteerd met het behalen van deze respectabele leeftijd; join the club!!
    Kom misschien wel tussen 11 en 19 oktober kijken, als het uitkomt.
    Lieve groet en een extra knuffel voor Rolf,

Walter

• 14 September 2012 - 14:26

Liz:

Hey Rolf,

Gefeliciteerd met je verjaardag EN nieuwe aankoop. Vaarwel Hobo Bestaan!

Liefs, Liz en Dick

• 15 September 2012 - 23:32

Marjan Van Roozendaal:

Hallo Erna en Rolf,

Jullie houden de spanning er goed in, daar aan de overkant. En die foto van de rockband. Kom er maar eens om in Nederland.
    Ik wacht in spanning de foto's af van jullie landgoed.

Groeten,
    Marjan

• 17 September 2012 - 13:05

Kenneth Tjon Soei Sjoe:

He Rolf en Erna,

Gefeliciteerd; Het ziet er naar uit dat het allemaal rond komt.
    Ik ben benieuwd hoe het er allemaal uit ziet.

Kenneth